Kalafior zapiekany z cebulą, szpinakiem i śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1733
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 duży kalafior do 2 kg
- 1 łyżka kurkumy
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek świeżego szpinaku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do brytfanki. Cebule obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i zeszklić na 1 łyżce oliwy z oliwek na patelni. Następnie zeszkloną dodać do kalafiora w brytfance. Całość posypać kurkumą, doprawić do smaku pieprzem mielonym, dobrze wymieszać i skropić pozostałą oliwą z oliwek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać świeżym szpinakiem i podawać ze śmietaną.
Komentarze (0)