Kalafior zapiekany z cebulą, szpinakiem i śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1733
Kalafior zapiekany z cebulą, szpinakiem i śmietaną
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 duży kalafior do 2 kg
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek świeżego szpinaku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do brytfanki. Cebule obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i zeszklić na 1 łyżce oliwy z oliwek na patelni. Następnie zeszkloną dodać do kalafiora w brytfance. Całość posypać kurkumą, doprawić do smaku pieprzem mielonym, dobrze wymieszać i skropić pozostałą oliwą z oliwek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać świeżym szpinakiem i podawać ze śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów