Tofu domowe w syropie klonowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1336
Tofu domowe w syropie klonowym
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleka sojowego
  • 300 ml syropu klonowego
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Imbir oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni i ściągnąć z ognia. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Mleko sojowe przelać do rondla i zagotować na dużym ogniu. Do zagotowanego mleka wlać sos cytrynowy, wymieszać i gotować do chwili ścięcia się składników. Powinna utworzyć się serwatka. Następnie gotowane składniki ściągnąć z ognia, odcedzić na sicie i łyżką przełożyć do miski. Całość zalać syropem klonowym, po czym dodać do tego zeszklony wcześniej imbir i posypać natką zielonej pietruszki oraz sezamem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy