Tofu domowe w syropie klonowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2874
Składniki:
- 400 ml mleka sojowego
- 300 ml syropu klonowego
- 4 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Imbir oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni i ściągnąć z ognia. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Mleko sojowe przelać do rondla i zagotować na dużym ogniu. Do zagotowanego mleka wlać sos cytrynowy, wymieszać i gotować do chwili ścięcia się składników. Powinna utworzyć się serwatka. Następnie gotowane składniki ściągnąć z ognia, odcedzić na sicie i łyżką przełożyć do miski. Całość zalać syropem klonowym, po czym dodać do tego zeszklony wcześniej imbir i posypać natką zielonej pietruszki oraz sezamem.
Komentarze (0)