Bhatura z sosem czosnkowym i chole
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4330
Składniki:
- Na ciasto:
- 1 łyżki oleju
- 1 łyżka letniej wody
- 1 łyżka mleka
- 1 szklanka mąki razowej
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do głębokiego smażenia
- Na sos czosnkowy:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- Na chole:
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 szklanka cieciorki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka przypraw garam masala
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cieciorkę umyć, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Potem ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wsypać do niej sól, wlać olej, wodę, mleko i wyrobić ciasto. Następnie wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie ciasto odkryć i rozwałkować na placki o grubości 0,5 mm. Rozwałkowane wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Pokrojony zalać jogurtem, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Gotowy przelać do malej miseczki i dodać do potrawy.
Przygotować chole: cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowaną wcześniej cieciorkę, garam masala, kurkumę i mieloną kolendrę. Wszystko smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty, po czym dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem wymieszać i przelać do malej miseczki, a następnie dodać do całości.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wsypać do niej sól, wlać olej, wodę, mleko i wyrobić ciasto. Następnie wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie ciasto odkryć i rozwałkować na placki o grubości 0,5 mm. Rozwałkowane wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Pokrojony zalać jogurtem, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Gotowy przelać do malej miseczki i dodać do potrawy.
Przygotować chole: cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowaną wcześniej cieciorkę, garam masala, kurkumę i mieloną kolendrę. Wszystko smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty, po czym dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem wymieszać i przelać do malej miseczki, a następnie dodać do całości.
Komentarze (0)