Przegrzebki z puree groszkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1210
Przegrzebki z puree groszkowym
fot. kopachinsky (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g mrożonego zielonego groszku
  • 6 mrożonych przegrzebek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 1 cebula
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Groszek zielony oraz przegrzebki rozmrozić. Przegrzebki odciąć od muszli. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i dodać do niego obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę. Smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż się zeszkli. Wtedy wlać do niej 2 szklanki lekko osolonej wody, wsypać rozmrożony zielony groszek i gotować go do miękkości. Po ugotowaniu groszek odcedzić z wody.

400 g z ugotowanego groszku przesypać do miksera, dodać do niego miętę i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmieszać ją z pozostałą częścią gotowanego groszku i wyłożyć na talerz.

Rozgrzać pozostały olej na patelni, po czym dodać do niego oczyszczone wcześniej przegrzebki. Oprószyć je szczyptą soli i smażyć do miękkości. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów