Przegrzebki z puree groszkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1210
Składniki:
- 600 g mrożonego zielonego groszku
- 6 mrożonych przegrzebek
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka świeżej mięty
- 1 cebula
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Groszek zielony oraz przegrzebki rozmrozić. Przegrzebki odciąć od muszli. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i dodać do niego obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę. Smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż się zeszkli. Wtedy wlać do niej 2 szklanki lekko osolonej wody, wsypać rozmrożony zielony groszek i gotować go do miękkości. Po ugotowaniu groszek odcedzić z wody.
400 g z ugotowanego groszku przesypać do miksera, dodać do niego miętę i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmieszać ją z pozostałą częścią gotowanego groszku i wyłożyć na talerz.
Rozgrzać pozostały olej na patelni, po czym dodać do niego oczyszczone wcześniej przegrzebki. Oprószyć je szczyptą soli i smażyć do miękkości. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
400 g z ugotowanego groszku przesypać do miksera, dodać do niego miętę i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmieszać ją z pozostałą częścią gotowanego groszku i wyłożyć na talerz.
Rozgrzać pozostały olej na patelni, po czym dodać do niego oczyszczone wcześniej przegrzebki. Oprószyć je szczyptą soli i smażyć do miękkości. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)