Karkówka ze szparagami i puree groszkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2111
Karkówka ze szparagami i puree groszkowym
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonej karkówki wieprzowej
  • 2 małe pory
  • 2 białe szparagi
  • 2 łyżki sosu musztardowego
  • 2 gałązki groszku ozdobnego do dekoracji
  • sól
  • pieprz biały
  • Na puree groszkowe:
  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka solu z limonki

Opis przygotowania:

Szparagi, por oraz gałązki ozdobnego groszku umyć i osączyć z wody. Szparagi obrać ze skóry, po czym razem z porem przełożyć do jednego rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane składniki odcedzić i wyłożyć na talerz. Karkówkę wędzoną pokroić na porcje i dodać do składników na talerzu. Następnie dodać do tego sos musztardowy.

Przygotować puree groszkowe: groszek zielony osączyć z zalewy, przełożyć do miksera, wlać do tego oliwę z oliwek, sok z limonki, dodać obrany ze skóry czosnek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać do potrawy i wszystko udekorować gałązkami ozdobnego groszku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów