Karkówka ze szparagami i puree groszkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2111
Składniki:
- 300 g wędzonej karkówki wieprzowej
- 2 małe pory
- 2 białe szparagi
- 2 łyżki sosu musztardowego
- 2 gałązki groszku ozdobnego do dekoracji
- sól
- pieprz biały
- Na puree groszkowe:
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka solu z limonki
Opis przygotowania:
Szparagi, por oraz gałązki ozdobnego groszku umyć i osączyć z wody. Szparagi obrać ze skóry, po czym razem z porem przełożyć do jednego rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane składniki odcedzić i wyłożyć na talerz. Karkówkę wędzoną pokroić na porcje i dodać do składników na talerzu. Następnie dodać do tego sos musztardowy.
Przygotować puree groszkowe: groszek zielony osączyć z zalewy, przełożyć do miksera, wlać do tego oliwę z oliwek, sok z limonki, dodać obrany ze skóry czosnek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać do potrawy i wszystko udekorować gałązkami ozdobnego groszku.
Przygotować puree groszkowe: groszek zielony osączyć z zalewy, przełożyć do miksera, wlać do tego oliwę z oliwek, sok z limonki, dodać obrany ze skóry czosnek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać do potrawy i wszystko udekorować gałązkami ozdobnego groszku.
Komentarze (0)