Raita z imbirem i papryką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2003
Składniki:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 5 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojony imbir, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem, mieloną gorczycą i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną papryczkę chili, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i zalać jogurtem greckim. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)