Muszki z ciasta z cebulą, ziemniakami i purre groszkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1364
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 3 cebule
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- natka jarmużu
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- Purre groszkowe:
- 400 zielonego groszku w zalewie
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować purre groszkowe: groszek zielony osączyć z zalewy i przesypać go do miksera. Wlać do tego oliwę z oliwek, dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, całość zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na talerz.
Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli, zrumienić w mocno rozgrzanym oleju na patelni i wyłożyć na purre groszkowe. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i również zrumienić w głębokim oleju na patelni. Zrumienioną osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Całość wysmarować sosem chili.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać mleko, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim prostokąty o wymiarach 6x12 cm. Z wyciętego ciasta uformować ręcznie "muszki" i smażyć je na patelni w głębokim oleju na rumiany kolor, a następnie dodać do potrawy.
Wszystko udekorować natka jarmużu.
Przygotować purre groszkowe: groszek zielony osączyć z zalewy i przesypać go do miksera. Wlać do tego oliwę z oliwek, dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, całość zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na talerz.
Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli, zrumienić w mocno rozgrzanym oleju na patelni i wyłożyć na purre groszkowe. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i również zrumienić w głębokim oleju na patelni. Zrumienioną osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Całość wysmarować sosem chili.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać mleko, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim prostokąty o wymiarach 6x12 cm. Z wyciętego ciasta uformować ręcznie "muszki" i smażyć je na patelni w głębokim oleju na rumiany kolor, a następnie dodać do potrawy.
Wszystko udekorować natka jarmużu.
Komentarze (0)