Muszki z ciasta z cebulą, ziemniakami i purre groszkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1202
Muszki z ciasta z cebulą, ziemniakami i purre groszkowym
fot. basykes / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 3 cebule
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • natka jarmużu
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • Purre groszkowe:
  • 400 zielonego groszku w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować purre groszkowe: groszek zielony osączyć z zalewy i przesypać go do miksera. Wlać do tego oliwę z oliwek, dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, całość zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na talerz.

Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli, zrumienić w mocno rozgrzanym oleju na patelni i wyłożyć na purre groszkowe. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i również zrumienić w głębokim oleju na patelni. Zrumienioną osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Całość wysmarować sosem chili.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać mleko, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim prostokąty o wymiarach 6x12 cm. Z wyciętego ciasta uformować ręcznie "muszki" i smażyć je na patelni w głębokim oleju na rumiany kolor, a następnie dodać do potrawy.

Wszystko udekorować natka jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów