Okoń z ogórkiem, kukurydzą w sosie groszkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1962
Okoń z ogórkiem, kukurydzą w sosie groszkowym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów z okonia
  • 2 łyżki kukurydzy w zalewie
  • 2 łyżki pomidorków koktajlowych
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • zielona tatka selera
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na sos groszkowy:
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Filety z okonia oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Rybę oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i smażyć do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

Przygotować sos groszkowy: groszek zielony osączyć z zalewy i zmiksować mikserem. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pomidorki koktajlowe, pokrojonego ogórka oraz osączoną z zalewy kukurydzę i smażyć przez 1 minutę na małym ogniu. Potem dodać do tego zmiksowany groszek, wlać wino wytrawne, po czym całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryby.

Wszystko posypać pokrojoną, zieloną, natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów