Okoń z ogórkiem, kukurydzą w sosie groszkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2170
Składniki:
- 200 g filetów z okonia
- 2 łyżki kukurydzy w zalewie
- 2 łyżki pomidorków koktajlowych
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- zielona tatka selera
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- Na sos groszkowy:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Filety z okonia oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Rybę oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i smażyć do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Przygotować sos groszkowy: groszek zielony osączyć z zalewy i zmiksować mikserem. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pomidorki koktajlowe, pokrojonego ogórka oraz osączoną z zalewy kukurydzę i smażyć przez 1 minutę na małym ogniu. Potem dodać do tego zmiksowany groszek, wlać wino wytrawne, po czym całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryby.
Wszystko posypać pokrojoną, zieloną, natką selera.
Przygotować sos groszkowy: groszek zielony osączyć z zalewy i zmiksować mikserem. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pomidorki koktajlowe, pokrojonego ogórka oraz osączoną z zalewy kukurydzę i smażyć przez 1 minutę na małym ogniu. Potem dodać do tego zmiksowany groszek, wlać wino wytrawne, po czym całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryby.
Wszystko posypać pokrojoną, zieloną, natką selera.
Komentarze (0)