Tatar z tuńczyka i purée groszkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1894
Tatar z tuńczyka i purée groszkowym
fot. LWY / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na tatar:
  • 400 g świeżych filetów z tuńczyka
  • 2 łyżki tartej skórki pomarańczowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • Na purée:
  • 250 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżki oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować tatar: ogórka pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Filety z tuńczyka przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do składników w misce. Następnie dodać do tego posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu ziołowego i dokładnie wymieszać. Plastry ogórka zwinąć w rulony i spiąć małymi wykałaczkami. Do spiętych plastrów włożyć wymieszane składniki w misce, po czym wszystko przełożyć na talerz, posypać tartą skórką pomarańczową i skropić sokiem cytrynowym.

Przygotować purée: groszek zielony osączyć z zalewy, przesypać do miksera, wlać do tego oliwę z oliwek, dodać obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów