Tatar z tuńczyka i purée groszkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1894
Składniki:
- Na tatar:
- 400 g świeżych filetów z tuńczyka
- 2 łyżki tartej skórki pomarańczowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz ziołowy
- Na purée:
- 250 g zielonego groszku w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżki oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować tatar: ogórka pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Filety z tuńczyka przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do składników w misce. Następnie dodać do tego posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu ziołowego i dokładnie wymieszać. Plastry ogórka zwinąć w rulony i spiąć małymi wykałaczkami. Do spiętych plastrów włożyć wymieszane składniki w misce, po czym wszystko przełożyć na talerz, posypać tartą skórką pomarańczową i skropić sokiem cytrynowym.
Przygotować purée: groszek zielony osączyć z zalewy, przesypać do miksera, wlać do tego oliwę z oliwek, dodać obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i dodać do potrawy.
Przygotować tatar: ogórka pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Filety z tuńczyka przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do składników w misce. Następnie dodać do tego posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu ziołowego i dokładnie wymieszać. Plastry ogórka zwinąć w rulony i spiąć małymi wykałaczkami. Do spiętych plastrów włożyć wymieszane składniki w misce, po czym wszystko przełożyć na talerz, posypać tartą skórką pomarańczową i skropić sokiem cytrynowym.
Przygotować purée: groszek zielony osączyć z zalewy, przesypać do miksera, wlać do tego oliwę z oliwek, dodać obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i dodać do potrawy.
Komentarze (0)