Gulasz z cukini i pieczarek
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3264
Składniki:
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 młoda zielona cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cukinię oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do zeszklonych składników wlać wino wytrawne, dodać pokrojone pieczarki i dusić pod przykryciem przez minutę. Następnie dodać do tego koncentrat pomidorowy, wlać bulion warzywny, wymieszać i dodać pokrojoną cukinię. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać kminkiem i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)