Deser czekoladowy z karmelem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1925
Deser czekoladowy z karmelem
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki brandy
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli kamiennej

Opis przygotowania:

Brandy przelać do rondla i rozgrzać na małym ogniu. Potem dodać do tego połamaną na drobne kawałki, gorzką czekoladę i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masę przelać do kubeczków deserowych i pozostawić do ostygnięcia. Następnie śmietanę ubić na sztywną pianę mikserem i dodać do przestudzonej czekolady. Cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się roztopi, tworząc karmel. Wtedy przelać go na płaską powierzchnię i kiedy zacznie zastygać, posypać go solą kamienną. Przestudzony i posypany solą karmel pokruszyć na kawałki i dodać do deseru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów