Deser czekoladowy z karmelem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1925
Składniki:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki brandy
- 1 szklanka cukru
- 0,5 łyżeczki soli kamiennej
Opis przygotowania:
Brandy przelać do rondla i rozgrzać na małym ogniu. Potem dodać do tego połamaną na drobne kawałki, gorzką czekoladę i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masę przelać do kubeczków deserowych i pozostawić do ostygnięcia. Następnie śmietanę ubić na sztywną pianę mikserem i dodać do przestudzonej czekolady. Cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się roztopi, tworząc karmel. Wtedy przelać go na płaską powierzchnię i kiedy zacznie zastygać, posypać go solą kamienną. Przestudzony i posypany solą karmel pokruszyć na kawałki i dodać do deseru.
Komentarze (0)