Naleśniki z karmelem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3809
Składniki:
- 10 cukierków karmelowych
- 1 jabłko
- 1 słoiczek konfitury jagodowej
- 2 liście mięty
- 1 opakowanie gotowej bitej śmietany
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Na ciasto:
- 300 ml mleka
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Cukierki karmelowe wrzucić do rondla i rozpuścić na płynny karmel na małym ogniu. Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę zmieszać z mlekiem, masłem, jajkami, cukrem i szczyptą soli. Wszystko wyrobić trzepaczką na konsystencję śmietany. Wyrobione wlewać na mocno rozgrzaną patelnie. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone przełożyć na talerz i szybko rozsmarować z jednej strony płynny karmel. Na rozsmarowany naleśnik nałożyć kolejny i tak aż do czterech warstw. Na ostatnią warstwę położyć plastry jabłka i zalać karmelem. Na karmel nałożyć bitą pianę, liście mięty i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)