Jabłka z karmelem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5163
Składniki:
- 2 jabłka Golden
- 10 szt. cukierków karmelowych
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osuszyć i na 5-7 minut włożyć do zamrażalnika. Cukierki karmelowe wrzucić do rondla i roztopić na płynny karmel na małym ogniu. Jabłka wyciągnąć z zamrażalnika, wbić w ich środki patyczki i zaraz zanurzyć w płynnym karmelu. Boki można polać łyżeczką. Kiedy karmel zacznie się lepić - stopić białą czekoladę na małym ogniu i zanurzyć w niej jabłka. Zanurzone włożyć na 5 minut do zamrażalnika. Cukier wysypać na patelnię, dodać do tego cynamon, wymieszać i zrumienić na małym ogniku. Jabłka wyciągnąć z zamrażalnika i obtoczyć zrumienionym cukrem. Spożywać zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)