Jajka z szynką, papryką, musztardą i miodem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1782
Jajka z szynką, papryką, musztardą i miodem
fot. LWY / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • 1 ząbek czosnku
  • natka selera
  • garść świeżej bazylii
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Oba rodzaje papryk pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonej papryki wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać plastry szynki i smażyć przez kolejną minutę. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Następnie musztardę wymieszać z miodem w kubku i wysmarować tym usmażoną szynkę. Jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do czasu, aż same białka się zetną. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i dodać do składników na talerzu. Czosnek obrać ze skóry i przełożyć go do moździerza. Do czosnku dodać pokrojoną drobno bazylię, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, po czym wlać do tego 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość dokładnie rozetrzeć i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów