Ciasto z jabłkami i karmelem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3735
Składniki:
- 4 jabłka
- 150 g margaryny
- 6 łyżek wody
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- Na karmel:
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć nasiona i pokroić miąższ w kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej wodę, pokrojoną drobno margarynę, cynamon, cukier, szczyptę soli, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na 10 minut do lodówki, potem wyciągnąć i zagnieść z krojonymi jabłkami. Następnie uformować ręcznie okrągłe placki z niewielkim wgnieceniem w środku na karmel. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.
Przygotować karmel: cukier wsypać do rondla, dodać 2 łyżki wody, sok cytrynowy i cały czas mieszać drewnianą łyżką na małym ogniu, aż wszystko roztopi się na płynną masę. Gorącą masą zalać wgniecenia w cieście i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej wodę, pokrojoną drobno margarynę, cynamon, cukier, szczyptę soli, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na 10 minut do lodówki, potem wyciągnąć i zagnieść z krojonymi jabłkami. Następnie uformować ręcznie okrągłe placki z niewielkim wgnieceniem w środku na karmel. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.
Przygotować karmel: cukier wsypać do rondla, dodać 2 łyżki wody, sok cytrynowy i cały czas mieszać drewnianą łyżką na małym ogniu, aż wszystko roztopi się na płynną masę. Gorącą masą zalać wgniecenia w cieście i pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze (0)