Ciasto z jabłkami i karmelem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3735
Ciasto z jabłkami i karmelem
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 150 g margaryny
  • 6 łyżek wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Na karmel:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć nasiona i pokroić miąższ w kostkę.

Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej wodę, pokrojoną drobno margarynę, cynamon, cukier, szczyptę soli, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na 10 minut do lodówki, potem wyciągnąć i zagnieść z krojonymi jabłkami. Następnie uformować ręcznie okrągłe placki z niewielkim wgnieceniem w środku na karmel. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.

Przygotować karmel: cukier wsypać do rondla, dodać 2 łyżki wody, sok cytrynowy i cały czas mieszać drewnianą łyżką na małym ogniu, aż wszystko roztopi się na płynną masę. Gorącą masą zalać wgniecenia w cieście i pozostawić do ostygnięcia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów