Tortille z jajkiem, serem, szparagami i kielbasą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2560
Składniki:
- 15 g tartego parmezanu
- 4 małe placki tortilli
- 4 pęta kiełbasy śląskiej
- 4 zielone szparagi
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki słodkiego sosu chili Tao Tao
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na małe kawałki, przełożyć do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kiełbasę pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem, tymiankiem i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Zrumienioną ściągnąć ją z ognia i trzymać w ciepłym. Placki tortilli przełożyć na rozgrzaną drugą patelnię bez tłuszczu smażyć na średnim ogniu. Następnie jajka wbić do rondla, roztrzepać je widelcem i przelać na smażone placki tortilli. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy dodać do tego usmażoną wcześniej kiełbasę i ugotowane szparagi. Całość posypać tartym parmezanem i smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser się roztopi. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, udekorować natką zielonej pietruszki i polać sosem chili.
Komentarze (0)