Pita z jajkiem, szparagami i kalafiorem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1256
Składniki:
- 300 g zielonych szparagów
- 4 jajka przepiórcze
- 4 pomidorki cherry
- 2 chlebki pita
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 listki świeżej bazylii
- 1 kalafior
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Chlebki pita wysmarować oliwą z oliwek i lekko je zrumienić na rozgrzanej patelni. Po zrumienieniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Następnie kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zmiksować mikserem na jednolitą masę, a potem nałożyć na chlebki pita. Szparagi przełożyć do kolejnego rondla zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane szparagi odcedzić i wyłożyć na pitę z kalafiorem. Jajka przepiórcze przełożyć do kubka, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na miękko, po czym odcedzić, obrać je ze skorupek i dodać do całości. Pomidorki cherry pokroić na połowy i dodać do potrawy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą mielonego czarnego pieprzu, posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki i udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)