Kaczka z jajkiem panierowanym i szparagami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2049
Kaczka z jajkiem panierowanym i szparagami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonych szparagów
  • 2 piersi z kaczki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 szklanka bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Musztardę nałożyć na talerz. Piersi z kaczki pokroić w plastry, a pokrojone oprószyć pieprzem, solą i smażyć do miękkości w 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do musztardy. Szparagi zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników. Dwa jajka zalać wodą, po czym ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Jedno jajko roztrzepać widelcem na talerzu, na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Potem ugotowane jajka panierować w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażyć w głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli, pieprzu i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów