Kaczka z jajkiem panierowanym i szparagami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2252
Składniki:
- 30 g zielonych szparagów
- 2 piersi z kaczki
- 3 jajka
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 szklanka bułki tartej
- natka zielonej pietruszki
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Musztardę nałożyć na talerz. Piersi z kaczki pokroić w plastry, a pokrojone oprószyć pieprzem, solą i smażyć do miękkości w 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do musztardy. Szparagi zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników. Dwa jajka zalać wodą, po czym ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Jedno jajko roztrzepać widelcem na talerzu, na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Potem ugotowane jajka panierować w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażyć w głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli, pieprzu i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)