Confit z kaczki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1889
Confit z kaczki
fot. charclam / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 g rodzynek
  • 2 udka z kaczki
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na marynatę;
  • 4 liście laurowe
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mięso, gałązki tymianku oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody.

Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do brytfanki. Gałązki świeżego tymianku połamać na kawałki i dodać do pokrojonego czosnku. Udka z kaczki oprószyć obficie pieprzem oraz solą i dodać do składników w brytfance. Całość zalać winem wytrawnym i wstawić do lodówki na 6 godzin. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i trzymać w temperaturze pokojowej przez 20 minut. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C i lekko przyrumienić mięso. Do zrumienionego mięsa wlać 1 szklankę oliwy z oliwek i razem dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z piekarnika i z brytfanki, po czym wraz z częścią duszonego tłuszczu - wyłożyć na talerz.

Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla i wymieszać ze sparzonymi wcześniej rodzynkami. Wsypać do tego kurkumę i zalać 2 szklankami lekko osolonej wody. Ugotować na sypko, odparować i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów