Confit z kaczki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2102
Składniki:
- 10 g rodzynek
- 2 udka z kaczki
- 1 szklanka kuskusu
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na marynatę;
- 4 liście laurowe
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli koszernej
- 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
- 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- pieprz
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mięso, gałązki tymianku oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do brytfanki. Gałązki świeżego tymianku połamać na kawałki i dodać do pokrojonego czosnku. Udka z kaczki oprószyć obficie pieprzem oraz solą i dodać do składników w brytfance. Całość zalać winem wytrawnym i wstawić do lodówki na 6 godzin. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i trzymać w temperaturze pokojowej przez 20 minut. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C i lekko przyrumienić mięso. Do zrumienionego mięsa wlać 1 szklankę oliwy z oliwek i razem dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z piekarnika i z brytfanki, po czym wraz z częścią duszonego tłuszczu - wyłożyć na talerz.
Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla i wymieszać ze sparzonymi wcześniej rodzynkami. Wsypać do tego kurkumę i zalać 2 szklankami lekko osolonej wody. Ugotować na sypko, odparować i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do brytfanki. Gałązki świeżego tymianku połamać na kawałki i dodać do pokrojonego czosnku. Udka z kaczki oprószyć obficie pieprzem oraz solą i dodać do składników w brytfance. Całość zalać winem wytrawnym i wstawić do lodówki na 6 godzin. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i trzymać w temperaturze pokojowej przez 20 minut. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C i lekko przyrumienić mięso. Do zrumienionego mięsa wlać 1 szklankę oliwy z oliwek i razem dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z piekarnika i z brytfanki, po czym wraz z częścią duszonego tłuszczu - wyłożyć na talerz.
Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla i wymieszać ze sparzonymi wcześniej rodzynkami. Wsypać do tego kurkumę i zalać 2 szklankami lekko osolonej wody. Ugotować na sypko, odparować i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)