Grzanki z jajkiem i szparagami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2103
Składniki:
- 40 g szparagów zielonych
- 1 bułka
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bułkę przekroić w poprzek, przypiec od krojonej strony na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i przełożyć na talerz. Zagotować około 0,5 litra wody i na wrzątek wbić 2 jajka, jak się zetną - wyciągnąć z wody i przełożyć na bułkę. Szparagi ułożyć na sicie, ugotować do miękkości nad parą i przełożyć na talerz. Oddzielić 2 żółtka od białek, białka odrzucić, natomiast żółtka rozmieszać z wodą, sokiem cytrynowym, szczyptą soli, pieprzu, a następnie przelać na patelnię i cały czas mieszając - dodać masło. Kiedy wszystko zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i polać cały talerz.
Komentarze (0)