Grzanki z jajkiem i szparagami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1927
Grzanki z jajkiem i szparagami
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g szparagów zielonych
  • 1 bułka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bułkę przekroić w poprzek, przypiec od krojonej strony na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i przełożyć na talerz. Zagotować około 0,5 litra wody i na wrzątek wbić 2 jajka, jak się zetną - wyciągnąć z wody i przełożyć na bułkę. Szparagi ułożyć na sicie, ugotować do miękkości nad parą i przełożyć na talerz. Oddzielić 2 żółtka od białek, białka odrzucić, natomiast żółtka rozmieszać z wodą, sokiem cytrynowym, szczyptą soli, pieprzu, a następnie przelać na patelnię i cały czas mieszając - dodać masło. Kiedy wszystko zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i polać cały talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów