Tortille z dipem fasolowo-serowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1425
Tortille z dipem fasolowo-serowym
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • Ciasto:
  • 100 ml letniej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju oleju słonecznikowego
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Dip:
  • 300 g białej fasoli w zalewie
  • 300 g sera ricotta
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać olej, letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 1,5 mm. Następnie przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

Przygotować dip: fasolę białą osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do fasoli w mikserze. Dodać do tego ser ricotta i tarty parmezan. Całość zalać jogurtem naturalnym, wszystko zmiksować na jednolitą masę, po czym doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać, przełożyć do miski i podawać razem z przygotowaną wcześniej tortillą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów