Tortille z dipem fasolowo-serowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1425
Składniki:
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- Ciasto:
- 100 ml letniej wody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju oleju słonecznikowego
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki soli
- Dip:
- 300 g białej fasoli w zalewie
- 300 g sera ricotta
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać olej, letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 1,5 mm. Następnie przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Przygotować dip: fasolę białą osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do fasoli w mikserze. Dodać do tego ser ricotta i tarty parmezan. Całość zalać jogurtem naturalnym, wszystko zmiksować na jednolitą masę, po czym doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać, przełożyć do miski i podawać razem z przygotowaną wcześniej tortillą.
Przygotować dip: fasolę białą osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do fasoli w mikserze. Dodać do tego ser ricotta i tarty parmezan. Całość zalać jogurtem naturalnym, wszystko zmiksować na jednolitą masę, po czym doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać, przełożyć do miski i podawać razem z przygotowaną wcześniej tortillą.
Komentarze (0)