Tortilla z ziemniakami, kalafiorem i kukurydzą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2634
Tortilla z ziemniakami, kalafiorem i kukurydzą
fot. y6y6y6 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g tartego sera żółtego
  • 4 placki tortilli
  • 4 ziemniaki
  • 1 kukurydza
  • 1 kalafior
  • 1 duża cebula
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki zalać 1 l wody, po czym ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki pokroić drobno. Kukurydzę obrać z liści i przypiec na otwartym ogniu w kuchence. Przypieczoną przekroić na połówki, z czego jedną połowę wyłuskać z nasion, a drugą wyłożyć na talerz. Placki tortilli przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do nich ugotowane wcześniej i pokrojone w plastry ziemniaki, gotowanego kalafiora, posypać pokrojoną cebulą, natką zielonej pietruszki oraz wyłuskanymi nasionami pieczonej kukurydzy, a koniec posypać całość tartym serem żółtym. Wszystko złożyć i piec pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do kukurydzy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów