Tortilla z ziemniakami, kalafiorem i kukurydzą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2634
Składniki:
- 15 g tartego sera żółtego
- 4 placki tortilli
- 4 ziemniaki
- 1 kukurydza
- 1 kalafior
- 1 duża cebula
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki zalać 1 l wody, po czym ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki pokroić drobno. Kukurydzę obrać z liści i przypiec na otwartym ogniu w kuchence. Przypieczoną przekroić na połówki, z czego jedną połowę wyłuskać z nasion, a drugą wyłożyć na talerz. Placki tortilli przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do nich ugotowane wcześniej i pokrojone w plastry ziemniaki, gotowanego kalafiora, posypać pokrojoną cebulą, natką zielonej pietruszki oraz wyłuskanymi nasionami pieczonej kukurydzy, a koniec posypać całość tartym serem żółtym. Wszystko złożyć i piec pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do kukurydzy na talerzu.
Komentarze (0)