Tortilla z fasolą, kukurydzą i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2230
Składniki:
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- 1 cebula
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
Opis przygotowania:
Fasolę oraz kukurydzę osaczyć z zalewy i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, dodać do składników w misce i razem wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z solą, pieprzem i papryką. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podsypać mąką, podzielić je na cztery, równe kawałki i rozwałkować na grubość 1,5 mm. Następnie przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
Usmażone tortille przełożyć na talerz, po czym nałożyć na nie wcześniej wymieszane składniki z miski i śmietanę kremówkę.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z solą, pieprzem i papryką. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podsypać mąką, podzielić je na cztery, równe kawałki i rozwałkować na grubość 1,5 mm. Następnie przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
Usmażone tortille przełożyć na talerz, po czym nałożyć na nie wcześniej wymieszane składniki z miski i śmietanę kremówkę.
Komentarze (0)