Tortilla z ziemniakami i serem w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1790
Tortilla z ziemniakami i serem w sosie
fot. arnold | inuyak / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g twarogu koziego
  • 4 ziemniaki
  • 2 placki tortilli
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka ostrej, czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • pieprz mielony czarny
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • natka zielonej kolendry
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Placki tortilli pokroić na kawałki, po czym przełożyć je na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, lekko je zrumienić na średnim ogniu i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w duża kostkę. Następnie rozgrzać mocno olej w rondlu, dodać do tego pokrojone ziemniaki, oprószyć je przyprawą garam masala i smażyć na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do kawałków placków tortilli na talerzu. Następnie ser twarogowy pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do składników na talerzu. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu czarnego i mieloną czerwoną papryką.

Przygotować sos: część kolendry oraz natki zielonej pietruszki pokroić drobno i pozostawić do posypania potrawy. Pozostałą część kolendry i natki zielonej pietruszki przełożyć do miksera. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do składników w mikserze wraz z obranym ze skóry czosnkiem. Składniki w mikserze zalać oliwą z oliwek i octem winnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie zmiksować i dodać do całości.

Wszystko posypać pozostawioną kolendrą i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów