Tortilla z ziemniakami i serem w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1790
Składniki:
- 100 g twarogu koziego
- 4 ziemniaki
- 2 placki tortilli
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka ostrej, czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- pieprz mielony czarny
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- natka zielonej kolendry
- natka zielonej pietruszki
- 1 zielona papryka chili
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Placki tortilli pokroić na kawałki, po czym przełożyć je na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, lekko je zrumienić na średnim ogniu i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w duża kostkę. Następnie rozgrzać mocno olej w rondlu, dodać do tego pokrojone ziemniaki, oprószyć je przyprawą garam masala i smażyć na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do kawałków placków tortilli na talerzu. Następnie ser twarogowy pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do składników na talerzu. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu czarnego i mieloną czerwoną papryką.
Przygotować sos: część kolendry oraz natki zielonej pietruszki pokroić drobno i pozostawić do posypania potrawy. Pozostałą część kolendry i natki zielonej pietruszki przełożyć do miksera. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do składników w mikserze wraz z obranym ze skóry czosnkiem. Składniki w mikserze zalać oliwą z oliwek i octem winnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie zmiksować i dodać do całości.
Wszystko posypać pozostawioną kolendrą i natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos: część kolendry oraz natki zielonej pietruszki pokroić drobno i pozostawić do posypania potrawy. Pozostałą część kolendry i natki zielonej pietruszki przełożyć do miksera. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do składników w mikserze wraz z obranym ze skóry czosnkiem. Składniki w mikserze zalać oliwą z oliwek i octem winnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie zmiksować i dodać do całości.
Wszystko posypać pozostawioną kolendrą i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)