Placki owsiane z ziemniakami i kalafiorem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2252
Składniki:
- 40 g ziemniaków
- 20 dag pieczarek
- 2 szklanki owsa
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kalafior
- 1 jajko
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 cebula
- maggi
- sól
- pieprz ziołowy
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Owies dobrze wypłukać i namoczyć na 2 godziny. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc razem z ziemniakami i przełożyć na talerz. Namoczony owies ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić, kiedy będzie miękki. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, zeszklić, następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki, podsmażyć przez 3 minuty i przełożyć do gotowanego owsa. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę pietruszki (część pozostawić do dekoracji), doprawić pieprzem oraz solą, wbić jajko, dobrze wymieszać i uformować kotlety. Kotlety smażyć z obu stron na ciemno rumiany kolor, po czym przełożyć na ziemniaki z kalafiorem. Całość udekorować zielonym groszkiem, osączonym z zalewy i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)