Placki owsiane z ziemniakami i kalafiorem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2064
Placki owsiane z ziemniakami i kalafiorem
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g ziemniaków
  • 20 dag pieczarek
  • 2 szklanki owsa
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 cebula
  • maggi
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Owies dobrze wypłukać i namoczyć na 2 godziny. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc razem z ziemniakami i przełożyć na talerz. Namoczony owies ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić, kiedy będzie miękki. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, zeszklić, następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki, podsmażyć przez 3 minuty i przełożyć do gotowanego owsa. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę pietruszki (część pozostawić do dekoracji), doprawić pieprzem oraz solą, wbić jajko, dobrze wymieszać i uformować kotlety. Kotlety smażyć z obu stron na ciemno rumiany kolor, po czym przełożyć na ziemniaki z kalafiorem. Całość udekorować zielonym groszkiem, osączonym z zalewy i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów