Pierniki wykrawane
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2808
Składniki:
- 50 dag cukru na karmel
- 25 dag cukru
- 2 kg mąki pszennej
- 25 dag masła
- 15 dag miodu
- 4 dag amoniaku
- 3 dag przypraw korzennych (goździki, cynamon)
- 5 jaj
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju
- 0,5 l wody + trochę na rozpuszczenie amoniaku
Opis przygotowania:
50 dag cukru stopić do płynnej postaci, dolać 0,5 l gorącej wody ciągle mieszając, zagotować, by rozpuścić karmel zastygły na ściankach garnka. Jajka ubić z 25 dag cukru, masło stopić z miodem, amoniak rozpuścić w wodzie. Wszystko wymieszać z mąką, dodać przyprawy, kakao i łyżkę oleju. Masę wyrabiać do otrzymania jednolitej, sprężystej konsystencji. Ciasto rozwałkować (najlepiej podzielić na kilka części), w razie potrzeby posypać mąką, by się nie kleiło. Pierniki wykrawać foremkami a następnie układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160*C około 9 minut.
Komentarze (0)