Tortilla z ziemniakami i kalafiorem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1528
Tortilla z ziemniakami i kalafiorem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 kalafior
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Kalafiora podzielić na różki, przełożyć do kolejnego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice, wlać do niej letnią wodę, wsypać do tego szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i smażyć na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ugotowane wcześniej i pokrojone wcześniej ziemniaki oraz kalafiora przełożyć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wówczas ściągnąć je z ognia i wyłożyć na tortille na talerzu. Wszystko posypać drobnym szczypiorkiem i polać pozostałą oliwą z oliwek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów