Tortilla z ziemniakami i kalafiorem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1528
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ziemniaki
- 1 kalafior
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Kalafiora podzielić na różki, przełożyć do kolejnego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice, wlać do niej letnią wodę, wsypać do tego szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i smażyć na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ugotowane wcześniej i pokrojone wcześniej ziemniaki oraz kalafiora przełożyć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wówczas ściągnąć je z ognia i wyłożyć na tortille na talerzu. Wszystko posypać drobnym szczypiorkiem i polać pozostałą oliwą z oliwek.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice, wlać do niej letnią wodę, wsypać do tego szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i smażyć na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ugotowane wcześniej i pokrojone wcześniej ziemniaki oraz kalafiora przełożyć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wówczas ściągnąć je z ognia i wyłożyć na tortille na talerzu. Wszystko posypać drobnym szczypiorkiem i polać pozostałą oliwą z oliwek.
Komentarze (0)