Tortilla z ziemniakami i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2744
Tortilla z ziemniakami i szynką
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g pomidorków cherry
  • 40 g masła roślinnego
  • 25 g szynki wędzonej
  • 20 g tartego sera żółtego
  • 2 placki gotowej tortilli
  • 1 łyżka mielonego tymianku
  • 1 mała, zielona cukinia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie pomidorki cherry pokroić na połowy. Ziemniaki zalać 2 l wody, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Potem oprószyć je tymiankiem, szczyptą soli oraz pieprzu i wysmarować masłem roślinnym. Cukinię pokroić na cienkie plastry i nałożyć na wysmarowane masłem ziemniaki. Całość posypać tartym serem żółtym oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i nakryć kawałki placków z tortilli. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż ser zacznie się topić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Na przestudzone składniki położyć połówki pomidorków cherry, plastry szynki i wszystko spiąć ozdobnymi wykałaczkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów