Tortilla z ziemniakami i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2744
Składniki:
- 300 g pomidorków cherry
- 40 g masła roślinnego
- 25 g szynki wędzonej
- 20 g tartego sera żółtego
- 2 placki gotowej tortilli
- 1 łyżka mielonego tymianku
- 1 mała, zielona cukinia
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie pomidorki cherry pokroić na połowy. Ziemniaki zalać 2 l wody, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Potem oprószyć je tymiankiem, szczyptą soli oraz pieprzu i wysmarować masłem roślinnym. Cukinię pokroić na cienkie plastry i nałożyć na wysmarowane masłem ziemniaki. Całość posypać tartym serem żółtym oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i nakryć kawałki placków z tortilli. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż ser zacznie się topić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Na przestudzone składniki położyć połówki pomidorków cherry, plastry szynki i wszystko spiąć ozdobnymi wykałaczkami.
Komentarze (0)