Fasolka z szynką, tortillą i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1863
Fasolka z szynką, tortillą i jajkiem
fot. xurde / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g zielonej fasolki szparagowej
  • 30 g wędzonej szynki w całości
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 placki tortilli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Fasolkę szparagową umyć, pozbawić końcówek, pokroić na kawałki, przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Szynkę oraz placki tortilli pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną szynkę z tortillą. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż szynka się przyrumieni. Wtedy dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, skropić octem balsamicznym, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów