Kanafeh
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3238
Składniki:
- 200 ml miodu
- 100 ml syropu malinowego
- 60 g twardego koziego sera
- 30 g pistacji
- 4 płaty mrożonego ciasta filo
- 2 łyżki masła
Opis przygotowania:
Ser kozi zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Mrożone ciasto filo połamać na drobne kawałeczki. Pistacje drobno utłuc. Wysmarować formę do pieczenia masłem, wsypać do niej połowę tartego sera i wlać 100 ml miodu. Następnie formę z serem postawić na małym ogniu na kuchence i mieszać drewniana łyżką. Dodać do tego połowę pokruszonego ciasta filo i mieszać do czasu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Wówczas ponownie wsypać pozostałą połowę tartego sera, wlać 100 ml miodu i dodać drugą połowę ciasta filo. Całość mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie ściągnąć z ognia i przestudzić. Przygotować talerze deserowe, oprószyć je tłuczonymi pistacjami i polać połową syropu malinowego. Na pistacje przełożyć przestudzoną masę serową, polać ją pozostawiona połową syropu malinowego i wyłożyć kolejną porcję pokruszonych pistacji.
Komentarze (0)