Kanafeh

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3002
Kanafeh
fot. yuko chan / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml miodu
  • 100 ml syropu malinowego
  • 60 g twardego koziego sera
  • 30 g pistacji
  • 4 płaty mrożonego ciasta filo
  • 2 łyżki masła

Opis przygotowania:

Ser kozi zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Mrożone ciasto filo połamać na drobne kawałeczki. Pistacje drobno utłuc. Wysmarować formę do pieczenia masłem, wsypać do niej połowę tartego sera i wlać 100 ml miodu. Następnie formę z serem postawić na małym ogniu na kuchence i mieszać drewniana łyżką. Dodać do tego połowę pokruszonego ciasta filo i mieszać do czasu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Wówczas ponownie wsypać pozostałą połowę tartego sera, wlać 100 ml miodu i dodać drugą połowę ciasta filo. Całość mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie ściągnąć z ognia i przestudzić. Przygotować talerze deserowe, oprószyć je tłuczonymi pistacjami i polać połową syropu malinowego. Na pistacje przełożyć przestudzoną masę serową, polać ją pozostawiona połową syropu malinowego i wyłożyć kolejną porcję pokruszonych pistacji.

Komentarze (0)