Grzanki z awokado, ziemniakami i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1941
Składniki:
- 20 g sera feta
- 4 kromki chleba razowego
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 2 awokado
- 1 cebula
- garstka świeżego szpinaku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ser feta pokruszyć na drobne kawałki. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego kromki chleba razowego. Chleb smażyć do czasu, aż się przyrumieni z obu stron, wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na zrumienione kromki chleba wyłożyć szpinak i pokrojone awokado. Rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do ich zarumienienia. Wtedy dodać do tego posiekaną natkę zielonej pietruszki oraz ser feta, wymieszać i smażyć przez 3 minuty pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)