Grzanki z awokado, ziemniakami i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1941
Grzanki z awokado, ziemniakami i serem
fot. Foodie In Disguise / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g sera feta
  • 4 kromki chleba razowego
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 awokado
  • 1 cebula
  • garstka świeżego szpinaku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ser feta pokruszyć na drobne kawałki. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego kromki chleba razowego. Chleb smażyć do czasu, aż się przyrumieni z obu stron, wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na zrumienione kromki chleba wyłożyć szpinak i pokrojone awokado. Rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do ich zarumienienia. Wtedy dodać do tego posiekaną natkę zielonej pietruszki oraz ser feta, wymieszać i smażyć przez 3 minuty pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów