Kulki z ciasta, krewetek i sera
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2190
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 liście sałaty
- 0,5 szklanki bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- Wypełnienie:
- 150 g tartego parmezanu
- 8 dużych mrożonych krewetek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bułki tartej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty przełożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do sałaty na talerzu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować wypełnienie: krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Do krewetek wsypać bułkę tartą, tarty parmezan i wbić jajko. Następnie składniki zmiksować mikserem na jednolita masę i przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do zmiksowanych składników w misce. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym nałożyć łyżką na krążki ciasta.
Następnie uformować małe kulki ręcznie i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili zarumienienia się ciasta. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Bułkę tartą przesypać do małej miseczki i dodać do potrawy.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować wypełnienie: krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Do krewetek wsypać bułkę tartą, tarty parmezan i wbić jajko. Następnie składniki zmiksować mikserem na jednolita masę i przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do zmiksowanych składników w misce. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym nałożyć łyżką na krążki ciasta.
Następnie uformować małe kulki ręcznie i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili zarumienienia się ciasta. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Bułkę tartą przesypać do małej miseczki i dodać do potrawy.
Komentarze (0)