Burger z czarnej fasoli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3008
Składniki:
- 400 g czarnej fasoli
- 150 g kukurydzy w zalewie
- 4 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 2 zielone ogórki
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- 1 główka sałaty
- sól
- pieprz
- natka kolendry
Opis przygotowania:
Fasolę czarną moczyć przez 4 godziny w 1 l lekko osolonej wody, następnie ugotować w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i utłuc na drobną masę. Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory, sałatę oraz ogórka pokroić na kawałki, oprószyć solą oraz sezamem i wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i połączyć z fasolą. Dodać do tego osączoną z zalewy kukurydzę. Czosnek obrać ze skóry, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni i dodać do fasoli. Dodać, majeranek, pokrojoną drobno kolendrę, doprawić pieprzem i solą, wymieszać i uformować z całości kotlety. Kotlety przełożyć na 4 łyżki oliwy rozgrzanej na patelni i smażyć po 3 minuty z każdej strony. Gotowe osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)