Tapenada figowo-oliwna
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3431
Składniki:
- 200 g suszonych fig
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka czarnych oliwek z zalewie
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
Opis przygotowania:
Figi sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie pokroić je na drobne kawałki i przełożyć do melaksera. Dodać do tego osączone z zalewy oliwki i wlać oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy. Wsypać do tego zioła prowansalskie, obrany i pokrojony drobno czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowana masę przełożyć do miski i odstawić na 20 minut do lodówki. Pastę podawać do chleba oraz potraw mięsnych.
Komentarze (0)