Tapenada figowo-oliwna

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3431
Tapenada figowo-oliwna
fot. Rescue Rabbit / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g suszonych fig
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czarnych oliwek z zalewie
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól

Opis przygotowania:

Figi sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie pokroić je na drobne kawałki i przełożyć do melaksera. Dodać do tego osączone z zalewy oliwki i wlać oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy. Wsypać do tego zioła prowansalskie, obrany i pokrojony drobno czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowana masę przełożyć do miski i odstawić na 20 minut do lodówki. Pastę podawać do chleba oraz potraw mięsnych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów