Kulki ziemniaczane z szynką, serem i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4015
Składniki:
- 20 g wędzonej szynki w plastrach
- 20 g tłuczonych pistacji
- 20 g tartego sera mozzarella
- 2 jajka
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 kg ziemniaków
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, po czym zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i przełożyć do miski. Do ugotowanych ziemniaków dodać tarty ser mozzarella, wbić jajka, doprawić do smaku szczyptą soli, po czym wszystkie składniki dokładnie ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Szynkę pokroić na kawałki. Pistacje przesypać do małej miski i wymieszać z tartą gałką muszkatołową. Następnie z ubitych składników uformować małe kulki, a w ich środek włożyć pokrojoną szynkę. Wszystko zlepić w kulki i obtoczyć tłuczonymi pistacjami oraz gałką muszkatołową. Obtoczone wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na tackę.
Komentarze (0)