Falafel z makaronem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5891
Falafel z makaronem
fot. EraPhernalia Vintage / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na falafel:
  • 0,5 kg ciecierzycy
  • 1 ziemniak surowy
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendru ziarnistej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminku
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • Na sałatkę:
  • 10 dag szpinaku
  • 2 żółte papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g makaronu świderki
  • 35 dag pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • kilka liści bazylii
  • sól morska
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować falafel: Ciecierzycę moczyć przez 4 godziny, następnie utłuc na miazgę. Obrać cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do ciecierzycy, dodać do tego drożdże, posiekanego drobno surowego ziemniaka, zmiażdżony czosnek, kolendrę ziarnistą, oregano, kminek, szczyptę soli, pieprzu, całość zmiksować razem w mikserze na jednolitą masę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie z masy formować kotlety i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na brązowy kolor. Kotlety przełożyć na talerz i posypać solą morską. Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Szpinak sparzyć wrzątkiem, osączyć w wody i przełożyć na talerz. Na szpinak wyłożyć makaron. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Paprykę pozbawić nasion pokroić w plastry dodać do czosnku, dodać do tego pokrojoną bazylię, suszone pomidory, szczyptę soli, pieprzu, całość podsmażyć, wymieszać i dodać do makaronu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów