Falafel z makaronem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6240
Składniki:
- Na falafel:
- 0,5 kg ciecierzycy
- 1 ziemniak surowy
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżeczki drożdży w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendru ziarnistej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kminku
- pieprz
- olej do smażenia
- Na sałatkę:
- 10 dag szpinaku
- 2 żółte papryki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g makaronu świderki
- 35 dag pomidorów koktajlowych
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- kilka liści bazylii
- sól morska
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować falafel: Ciecierzycę moczyć przez 4 godziny, następnie utłuc na miazgę. Obrać cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do ciecierzycy, dodać do tego drożdże, posiekanego drobno surowego ziemniaka, zmiażdżony czosnek, kolendrę ziarnistą, oregano, kminek, szczyptę soli, pieprzu, całość zmiksować razem w mikserze na jednolitą masę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie z masy formować kotlety i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na brązowy kolor. Kotlety przełożyć na talerz i posypać solą morską. Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Szpinak sparzyć wrzątkiem, osączyć w wody i przełożyć na talerz. Na szpinak wyłożyć makaron. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Paprykę pozbawić nasion pokroić w plastry dodać do czosnku, dodać do tego pokrojoną bazylię, suszone pomidory, szczyptę soli, pieprzu, całość podsmażyć, wymieszać i dodać do makaronu.
Komentarze (0)