Tortilla z tofu, pieczarkami i sosem kremowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4796
Składniki:
- 30 g tofu
- 20 g pieczarek
- 4 placki tortilli
- 3 łyżki oleju
- 2 czerwone papryki
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1/2 szklanki letniej wody
- natka selera
- sól
- Na sos kremowy:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 ząbki czosnku
Opis przygotowania:
Placki tortilli skropić letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i podgrzać przez 15 sekund na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć chwilę, po czym dodać pokrojone w drobną kostkę tofu i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Potem dodać do tego pokrojoną w plastry i pozbawioną nasion paprykę, smażyć przez 30 sekund, oprószyć szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na tortillę. Do smażonych składników dodać pokrojoną drobno natkę selera. Kapustę czerwoną zetrzeć na tarce jarzynowej, sparzyć 2 szklankami lekko osolonego wrzątku, osączyć z wody i dodać do tortilli.
Przygotować sos kremowy: majonez zmieszać ze śmietaną, obranym i przepuszczonym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, dokładnie wymieszać i dodać do całości.
Przygotować sos kremowy: majonez zmieszać ze śmietaną, obranym i przepuszczonym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, dokładnie wymieszać i dodać do całości.
Komentarze (0)