Fagottini z serem, sezamem i ziołami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2941
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 250 g sera ricotto
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka maku
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki mielonej trybuli
- pęczek szczypiorku
- garść świeżego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, po czym wysmarować ciepłą wodą i pociąć na kwadraty 10 x 10 cm. Następnie szczypiorek oraz tymianek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony szczypiorek, tymianek, oprószyć mieloną trybulą i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Do smażonych składników dodać ser ricotta, wsypać ziarna sezamu, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz pieprzem, rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na wycięte kwadraty ciasta i złożyć w trójkąty. Całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Masło stopić w rondlu i wysmarować nim wyłożone ciasto. Wszystko posypać makiem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)