Tortilla z gulaszem warzywnym i tofu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2282
Składniki:
- 20 g jedwabistego tofu
- 2 placki tortilli
- 0,5 szklanki letniej wody
- 1 awokado
- Na gulasz:
- 100 przecieru pomidorowego
- 6 pomidorków cherry
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 żółta papryka
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody.
Przygotować gulasz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na ćwiartki pomidory. Dodać do tego paprykę pozbawioną nasion i pokrojona w kostkę. Następnie składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, oregano, tymiankiem i smażyć przez 2 minuty. Potem wlać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i wlać bulion warzywny. Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia mąkę wsypać do rondla, wlać 2 łyżki zimnej wody, rozmieszać, a następnie wlać 2 łyżki wywaru z duszenia i ponownie wymieszać. Po wymieszaniu przelać ją do duszonych składników, zagotować i ściągnąć z ognia.
Placki tortilli skropić letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to wyłożyć gotowy gulasz. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu. Awokado smażyć na średnim ogniu, dodać do niego pokrojone w kostkę tofu i razem smażyć do czasu, aż składniki się przyrumienia. Wówczas ściągnąć je z ognia i reszty. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować gulasz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na ćwiartki pomidory. Dodać do tego paprykę pozbawioną nasion i pokrojona w kostkę. Następnie składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, oregano, tymiankiem i smażyć przez 2 minuty. Potem wlać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i wlać bulion warzywny. Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia mąkę wsypać do rondla, wlać 2 łyżki zimnej wody, rozmieszać, a następnie wlać 2 łyżki wywaru z duszenia i ponownie wymieszać. Po wymieszaniu przelać ją do duszonych składników, zagotować i ściągnąć z ognia.
Placki tortilli skropić letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to wyłożyć gotowy gulasz. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu. Awokado smażyć na średnim ogniu, dodać do niego pokrojone w kostkę tofu i razem smażyć do czasu, aż składniki się przyrumienia. Wówczas ściągnąć je z ognia i reszty. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)