Tortilla z gulaszem warzywnym i tofu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2282
Tortilla z gulaszem warzywnym i tofu
fot. Nikki L. / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g jedwabistego tofu
  • 2 placki tortilli
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 1 awokado
  • Na gulasz:
  • 100 przecieru pomidorowego
  • 6 pomidorków cherry
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 żółta papryka
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody.

Przygotować gulasz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na ćwiartki pomidory. Dodać do tego paprykę pozbawioną nasion i pokrojona w kostkę. Następnie składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, oregano, tymiankiem i smażyć przez 2 minuty. Potem wlać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i wlać bulion warzywny. Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia mąkę wsypać do rondla, wlać 2 łyżki zimnej wody, rozmieszać, a następnie wlać 2 łyżki wywaru z duszenia i ponownie wymieszać. Po wymieszaniu przelać ją do duszonych składników, zagotować i ściągnąć z ognia.

Placki tortilli skropić letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to wyłożyć gotowy gulasz. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu. Awokado smażyć na średnim ogniu, dodać do niego pokrojone w kostkę tofu i razem smażyć do czasu, aż składniki się przyrumienia. Wówczas ściągnąć je z ognia i reszty. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów