Tortilla z pieczarkami, jogurtem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1883
Składniki:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 30 g pieczarek
- 20 g sera Gouda
- 4 liście czerwonej sałaty
- 4 liście rzymskiej sałaty
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- natka zielonej kolendry
- sól
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Pieczarki dobrze oczyścić, obrać z błon, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju wraz z octem balsamicznym i smażyć przez 3 minuty, na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i osączyć z nadmiaru oleju.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką, podzielić na równe części, rozwałkować na grubość 1,5 mm, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać z jogurtem oraz posiekaną wcześniej natką zielonej kolendry i polać tym upieczone ciasto. Następnie nałożyć na to czerwoną oraz rzymską sałatę i smażone pieczarki. Ser pokroić w słomkę i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką, podzielić na równe części, rozwałkować na grubość 1,5 mm, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać z jogurtem oraz posiekaną wcześniej natką zielonej kolendry i polać tym upieczone ciasto. Następnie nałożyć na to czerwoną oraz rzymską sałatę i smażone pieczarki. Ser pokroić w słomkę i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli.
Komentarze (0)