Tortilla z pieczarkami, jogurtem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1645
Tortilla z pieczarkami, jogurtem i serem
fot. saaleha / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 30 g pieczarek
  • 20 g sera Gouda
  • 4 liście czerwonej sałaty
  • 4 liście rzymskiej sałaty
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Pieczarki dobrze oczyścić, obrać z błon, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju wraz z octem balsamicznym i smażyć przez 3 minuty, na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i osączyć z nadmiaru oleju.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką, podzielić na równe części, rozwałkować na grubość 1,5 mm, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać z jogurtem oraz posiekaną wcześniej natką zielonej kolendry i polać tym upieczone ciasto. Następnie nałożyć na to czerwoną oraz rzymską sałatę i smażone pieczarki. Ser pokroić w słomkę i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów