Tortilla z tofu i wołowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1841
Tortilla z tofu i wołowiną
fot. rachelkramerbussel.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 100 g jedwabistego tofu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 placki tortilli
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 limonka do dekoracji
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso, kapustę oraz awokado umyć i osączyć z wody. Mięso oraz tofu pokroić w kostkę, po czym oba składniki przełożyć razem na aluminiową tackę od grilla, skropić je 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i zrumienić na rozpalonym grillu. Zrumienione ściągnąć z grilla. Placki tortilli skropić letnią wodą i przełożyć ją na rozgrzana patelnię bez tłuszczu. Smażyć przez 40 sekund, po czym ściągnąć z patelni, przełożyć na talerz i nałożyć na to zrumienione wcześniej mięso oraz tofu. Kapustę białą pokroić w słomkę i dodać do składników. Całość polać pikantnym keczupem. Awokado obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonego awokado. Wlać do tego pozostałą oliwę z oliwek i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dodać do potrawy. Wszystko udekorować pokrojona limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów