Tortilla z tofu i wołowiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1841
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 100 g jedwabistego tofu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 placki tortilli
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 ząbek czosnku
- 1 limonka do dekoracji
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso, kapustę oraz awokado umyć i osączyć z wody. Mięso oraz tofu pokroić w kostkę, po czym oba składniki przełożyć razem na aluminiową tackę od grilla, skropić je 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i zrumienić na rozpalonym grillu. Zrumienione ściągnąć z grilla. Placki tortilli skropić letnią wodą i przełożyć ją na rozgrzana patelnię bez tłuszczu. Smażyć przez 40 sekund, po czym ściągnąć z patelni, przełożyć na talerz i nałożyć na to zrumienione wcześniej mięso oraz tofu. Kapustę białą pokroić w słomkę i dodać do składników. Całość polać pikantnym keczupem. Awokado obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonego awokado. Wlać do tego pozostałą oliwę z oliwek i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dodać do potrawy. Wszystko udekorować pokrojona limonką.
Komentarze (0)