Tortilla z pszenicą, tofu i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3024
Tortilla z pszenicą, tofu i szpinakiem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g tofu
  • 10 tortilli
  • 2 zielone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki pszenicy
  • 1 seler
  • 1 pęczek szpinaku
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pszenicę namoczyć na 3 godziny w 3 szklankach lekko osolonej wody, potem ugotować do miękkości i odcedzić. Wszystkie warzywa opłukać. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry. Seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić drobno. Następnie pokrojone warzywa zalać niewielką ilością lekko osolonej wody tak, aby nie wystawały i ugotować razem do miękkości. Ugotowane odcedzić, połączyć z pszenicą, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Szpinak sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Tofu pokroić w plastry i zagotować w niewielkiej ilości wody i odcedzić. Tortille skropić 0,5 szklanki letniej wody z obu stron, potem przełożyć na patelnię i podgrzać. Podgrzaną przełożyć na stół i pokroić w plastry o szerokości 5 cm. Plastry zwinąć w rulony, wyłożyć szpinakiem, następnie plastrami tofu, pszenicą z warzywami i na wierzch płożyć plaster tofu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów