Tortilla z pszenicą, tofu i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3024
Składniki:
- 40 g tofu
- 10 tortilli
- 2 zielone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki pszenicy
- 1 seler
- 1 pęczek szpinaku
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pszenicę namoczyć na 3 godziny w 3 szklankach lekko osolonej wody, potem ugotować do miękkości i odcedzić. Wszystkie warzywa opłukać. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry. Seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić drobno. Następnie pokrojone warzywa zalać niewielką ilością lekko osolonej wody tak, aby nie wystawały i ugotować razem do miękkości. Ugotowane odcedzić, połączyć z pszenicą, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Szpinak sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Tofu pokroić w plastry i zagotować w niewielkiej ilości wody i odcedzić. Tortille skropić 0,5 szklanki letniej wody z obu stron, potem przełożyć na patelnię i podgrzać. Podgrzaną przełożyć na stół i pokroić w plastry o szerokości 5 cm. Plastry zwinąć w rulony, wyłożyć szpinakiem, następnie plastrami tofu, pszenicą z warzywami i na wierzch płożyć plaster tofu.
Komentarze (0)