Pizza z sosem Mornay i brokułem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1959
Pizza z sosem Mornay i brokułem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • natka zielonego jarmużu do dekoracji
  • Na ciasto :
  • 5 g drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na sos Mornay:
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki mleka
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą i letnią wodą. Mąkę przesypać na stolnicę, po czym wlać do niej roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać oliwę z oliwek i ponownie wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć na blachę do pieczenia, posypać suszonym oregano, bazylią oraz ugotowanym wcześniej brokułem.

Przygotować sos Mornay: mąkę przesypać do rondla. Wlać do niej mleko, śmietanę i wsypać tarty parmezan. Czosnek obrać ze skóry przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać przygotowane ciasto z brokułem.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje, posypać płatkami chili i udekorować natką zielonego jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów