Pizza z sosem Mornay i brokułem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2176
Składniki:
- 1 brokuł
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- natka zielonego jarmużu do dekoracji
- Na ciasto :
- 5 g drożdży
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki soli
- Na sos Mornay:
- 30 g mąki pszennej
- 20 g tartego parmezanu
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki mleka
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą i letnią wodą. Mąkę przesypać na stolnicę, po czym wlać do niej roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać oliwę z oliwek i ponownie wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć na blachę do pieczenia, posypać suszonym oregano, bazylią oraz ugotowanym wcześniej brokułem.
Przygotować sos Mornay: mąkę przesypać do rondla. Wlać do niej mleko, śmietanę i wsypać tarty parmezan. Czosnek obrać ze skóry przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać przygotowane ciasto z brokułem.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje, posypać płatkami chili i udekorować natką zielonego jarmużu.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą i letnią wodą. Mąkę przesypać na stolnicę, po czym wlać do niej roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać oliwę z oliwek i ponownie wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć na blachę do pieczenia, posypać suszonym oregano, bazylią oraz ugotowanym wcześniej brokułem.
Przygotować sos Mornay: mąkę przesypać do rondla. Wlać do niej mleko, śmietanę i wsypać tarty parmezan. Czosnek obrać ze skóry przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać przygotowane ciasto z brokułem.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje, posypać płatkami chili i udekorować natką zielonego jarmużu.
Komentarze (0)