Nasi Goreng
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2201
Składniki:
- 25 g zielonego groszku w łupinie
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka pasty krewetkowej
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Groszek w łupinie umyć, osączyć z wody i pozbawić końcówek. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej dymki dodać pastę krewetkową, wlać sos sojowy i wsypać mieloną ostrą paprykę. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone mięso i zrumienić. Następnie wlać do tego przecier pomidorowy, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i zielony groszek w łupinie. Następnie jajko wbić do rondla, roztrzepać widelcem i przelać do składników. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami jeśli trzeba, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)