Tortilla z wołowiną, awokado i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3886
Składniki:
- 40 g wołowiny bez kości
- 8 rzodkiewek
- 4 placki tortilli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 owoce awokado
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe pory
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- szczypta mielonego imbiru
- 2 serwetki papierowe
Opis przygotowania:
Wołowinę umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodać wołowinę, oprószyć pieprzem, solą, szczyptą imbiru i smażyć do miękkości mięsa. Tortille skropić niewielką ilością wody, po czym podgrzać na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron i przełożyć na talerz. Na tortillę nałożyć smażone mięso. Rzodkiewkę umyć, osączyć z wody, część pokroić drobno i dodać do mięsa. Pozostałą część przełożyć na talerz. Owoce awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i zmiksować z obranym czosnkiem oraz drobno pokrojoną natką pietruszki. Zmiksowane składniki dodać do całości i zawinąć w serwetki papierowe. Pory umyć, osączyć z wody i przypiec na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni, po czym wyłożyć na talerz. Całość polać sokiem z połowy limonki, a pozostałą częścią udekorować potrawę.
Komentarze (0)