Muszle zapiekane z mięsem, serem i kiełkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1497
Muszle zapiekane z mięsem, serem i kiełkami
fot. Seva_blsv (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g makaronu duże muszle
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g startego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kiełków czerwonej kalarepy
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonego selera

Opis przygotowania:

Kiełki oraz natkę selera umyć i odsączyć z wody. Makaron wrzucić do rondla z 2 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przelać go zimną woda. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego mięso mielone, doprawić je do smaku solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do muszli ugotowanego wcześniej makaronu. Muszle z mięsem przełożyć na patelnię, posypać kiełkami, natką selera i startym parmezanem. Wszystko smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów