Muszle zapiekane z mięsem, serem i kiełkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1497
Składniki:
- 400 g makaronu duże muszle
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g startego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kiełków czerwonej kalarepy
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonego selera
Opis przygotowania:
Kiełki oraz natkę selera umyć i odsączyć z wody. Makaron wrzucić do rondla z 2 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przelać go zimną woda. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego mięso mielone, doprawić je do smaku solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do muszli ugotowanego wcześniej makaronu. Muszle z mięsem przełożyć na patelnię, posypać kiełkami, natką selera i startym parmezanem. Wszystko smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera.
Komentarze (0)