Kurczak w kaszy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1549
Kurczak w kaszy
fot. adactio / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przypraw do drobiu
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Udka z kurczaka oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do drobiu i zrumienić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienione mięso ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu. Następnie kaszę gryczaną dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do odparowanej kaszy. Następnie wbić do tego jajka i dokładnie wymieszać ręcznie. Wymieszanymi składnikami obtoczyć zrumienione wcześniej udka z kurczaka. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć przez 2,5 minuty. Gotowe danie ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Wszystko posypać solą kamienną i pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów