Kurczak w kaszy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1807
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka przypraw do drobiu
- 1 łyżka soli kamiennej
- olej do głębokiego smażenia
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Udka z kurczaka oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do drobiu i zrumienić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienione mięso ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu. Następnie kaszę gryczaną dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do odparowanej kaszy. Następnie wbić do tego jajka i dokładnie wymieszać ręcznie. Wymieszanymi składnikami obtoczyć zrumienione wcześniej udka z kurczaka. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć przez 2,5 minuty. Gotowe danie ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Wszystko posypać solą kamienną i pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)