Kukurydza mrożona z kokosem i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1069
Składniki:
- 400 g białej kukurydzy w zalewie
- 300 g wędzonej szynki wiejskiej
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
- natka selera
Opis przygotowania:
Natkę selera umyć i osączyć z wody. Kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Wlać do niej mleko kokosowe, wsypać wiórki kokosowe, sok z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę przełożyć do plastikowego pudełka i wstawić do zamrażalnika. Szynkę wędzoną również przełożyć do miksera, dodać do niej obrany ze skóry czosnek i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu szynkę z czosnkiem przełożyć do lodówki i trzymać przez 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przełożyć na talerz. Wyciągnąć tez z zamrażalnika zmiksowaną wcześniej masę kukurydzianą i odpowiednią łyżką do lodów nałożyć ją na szynkę na talerzu. Wszystko udekorować natką świeżego selera.
Komentarze (0)