Kukurydza mrożona z kokosem i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1069
Kukurydza mrożona z kokosem i szynką
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej kukurydzy w zalewie
  • 300 g wędzonej szynki wiejskiej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • natka selera

Opis przygotowania:

Natkę selera umyć i osączyć z wody. Kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Wlać do niej mleko kokosowe, wsypać wiórki kokosowe, sok z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę przełożyć do plastikowego pudełka i wstawić do zamrażalnika. Szynkę wędzoną również przełożyć do miksera, dodać do niej obrany ze skóry czosnek i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu szynkę z czosnkiem przełożyć do lodówki i trzymać przez 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przełożyć na talerz. Wyciągnąć tez z zamrażalnika zmiksowaną wcześniej masę kukurydzianą i odpowiednią łyżką do lodów nałożyć ją na szynkę na talerzu. Wszystko udekorować natką świeżego selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów