Fregola z jajkiem, kukurydzą i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 557

Składniki:

  • 400 g makaronu fregola
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 300 g kukurydzy w zalewie
  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i pokroić w cienką słomkę. Bulion drobiowy zagotować w rondlu, wsypać do niego makaron i gotować do jego miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do smażonego makaronu. Jajka wbić do kubka, doprawić je szczypta soli oraz pieprzu, rozmieszać widelcem i przelać do smażonych składników. Wszystko smażyć na średnim ogniu do chwili, aż jajka zaczną się ścinać. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i nałożyć na to plastry szynki z indyka. Całość skropić oliwą z oliwek i posypać pokrojoną wcześniej natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów