Fregola z jajkiem, kukurydzą i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 557
Składniki:
- 400 g makaronu fregola
- 800 ml bulionu drobiowego
- 300 g kukurydzy w zalewie
- 4 jajka
- 4 plastry szynki z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i pokroić w cienką słomkę. Bulion drobiowy zagotować w rondlu, wsypać do niego makaron i gotować do jego miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do smażonego makaronu. Jajka wbić do kubka, doprawić je szczypta soli oraz pieprzu, rozmieszać widelcem i przelać do smażonych składników. Wszystko smażyć na średnim ogniu do chwili, aż jajka zaczną się ścinać. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i nałożyć na to plastry szynki z indyka. Całość skropić oliwą z oliwek i posypać pokrojoną wcześniej natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)