Tortilla z sałatką pomidorową
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2609
Składniki:
- 100 ml gęstej śmietany kremówki
- 100 g kukurydzy w zalewie
- 4 pomidory
- 4 placki tortilli
- 2 cebule
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na sałatkę pomidorową:
- 2 pomidory
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 1 cebula
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę białą poszatkować drobno, po czym sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osaczyć z zalewy. Natkę pietruszki pokroić na kawałki. Powyższe składniki wymieszać ze sobą. Śmietanę zmieszać z mieloną, słodką papryką. Następnie placki tortilli skropić letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Potem ściągnąć z ognia i nałożyć na nią wymieszane warzywa. Wszystko oprószyć pieprzem oraz solą, zalać śmietaną i udekorować pokrojoną cytryną.
Przygotować sałatkę pomidorową: pomidory pokroić w kostkę i zalać sokiem cytrynowym. Dodać pokrojoną w drobna kostkę cebulę i śmietanę. Doprawić do smaku pieprzem, solą i mieloną papryka chili. Wymieszać i przełożyć do małej miseczki. Całość podawać na jednym talerzu.
Przygotować sałatkę pomidorową: pomidory pokroić w kostkę i zalać sokiem cytrynowym. Dodać pokrojoną w drobna kostkę cebulę i śmietanę. Doprawić do smaku pieprzem, solą i mieloną papryka chili. Wymieszać i przełożyć do małej miseczki. Całość podawać na jednym talerzu.
Komentarze (0)